SECRETS FROM THE KITCHEN

Zuppa di Latte

The beauty about this breakfast dish, is that it includes only two ingredients: milk and bread. The importance is that those two ingredients are of top quality. Here it’s all about quality, not quantity.

 

Zuppa di Latte is as far away from fancy smoothie bowls, chia puddings or fresh pastries from the baker you can come. It is an ancient dish, a typical example of cibo povero. (Food for the poor back in the days.) But sometimes simplicity is the most beautiful and healthy, for both body and mind. I believe that we should actually be more aware and not complicate our food table too much. Try to choose more local- and slow food.

The beauty about this breakfast dish, is that it includes only two ingredients: milk and bread. The importance is that those two ingredients are of top quality. It’s all about quality, not quantity.

Many people have beautiful memories from their childhood of eating milk soup for breakfast.

The master chef, Massimo Bottura, has a Michelin restaurant in Modena, Italy, and is founder of Food For Soul. He says that this dish was like gold for him when he was a kid. He simply loved it. And it is also the background for the book he has written, called “Bread is gold”.

I had Zuppa di Latte for the first time this Easter, and it was so good!

I had already been to the neighbor’s farm and picked up some fresh milk, straight from the cow and I had stale, tasty homemade sourdough bread. Made with ancient flour. When you put pieces of the bread in the warm milk, is starts to soften, but you also have the crispiness form the bread if you eat it while the milk is still warm. You can also drizzle some caster sugar on top for some extra taste. Or like many do in Italy, you a warm shot of espresso coffee.

Kast aldri et godt brød. Hjemmelaget surdeigsbrød med varm, upasteurisert melk fra nabogården i Hallingdal.

Kast aldri et godt brød. Hjemmelaget surdeigsbrød med varm, upasteurisert melk fra nabogården i Hallingdal.

 

La zuppa di Latte er så langt borte fra fancy smoothie-boller, chia-puddinger eller ferske croissanter fra bakeren du kan komme. Det er en eldgammel rett, et typisk eksempel på det man kaller fattigmannskost (cibi poveri på italiensk) Men noen ganger er enkelhet den vakreste og det sunneste for både kropp og sinn. Jeg mener at vi faktisk burde være mer bevisste og ikke komplisere matbordet vårt for mye. Prøve å velge mer lokalt og kortreist.

Det fine med denne frokostretten er at den bare inneholder to ingredienser: melk og brød. Det essensielle er at disse to ingrediensene er av den beste kvalitet. Det handler om kvalitet, ikke om kvantitet.

Mange har gode minner fra barndommen med å spise melkesuppe til frokost. Mesterkokken, Massimo Bottura, har en Michelin-restaurant i Modena, Italia, og er grunnlegger av Food For Soul. Han sier at denne retten var som gull for ham da han var liten. Han elsket det rett og slett. Og det er også bakgrunnen for boken han har skrevet, kalt Bread is gold.

Jeg spiste Zuppa di Latte for første gang i påsken, og det var helt nydelig! Jeg hadde allerede vært på naboens gård og hentet litt fersk melk, rett fra kua, og jeg hadde velsmakende hjemmelaget surdeigsbrød som hadde ligget noen dager og begynt å bli tørt og hardt. Brød laget med mel av urkorn med ekstra mye næringstoffer bevart.

Når du legger biter av brødet i den varme melken, begynner det å bli mykt, men du har også sprøheten fra brødet hvis du spiser den mens melken fortsatt er varm. Du kan også strø litt brunt sukker på toppen for ekstra smak. Eller som mange gjør i Italia, kan du blande inn en shot varm espressokaffe.